GEORGIOS MAVROS



Γεώργιος  Μαύρος, παλαιότερα πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου. Ένας από τούς σοβαρότερους Έλληνες πολιτικούς πού είχε ποτέ η χώρα μας !Σήμερα ο γυιός του ξεσκεπάζει μία ακόμη πονηρή πτυχή τής ψηφοφορίας...

Τό ερώτημα όμως, στό "γιατί η Αντιπολίτευση δεν ζήτησε μαχητικά καί ανυποχώρητα να ισχύσει το Σύνταγμα για τούς 180 ψήφους πού κανονικά απαιτούνται, παραμένει ακόμη μετέωρο και αναπάντητο!

 Ψήφους πού ασφαλώς η Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μαζέψει και να πέσει έτσι τό τερατούργημα ίδρυσης της νέας Μακεδονίας... 

Αλήθεια, γιατί δεν επέμενε η Αντιπολίτευση ακόμη και με αποχώρηση από την Βουλή εάν δεν ίσχυε το Συνταγματικό καθεστώς των 180 ψήφων; Μήπως καί κατά βάθος ήθελε και η Αντιπολίτευση αυτή την δόλια αναγνώριση κι΄έπαιξε θέατρο ότι τάχατες διαφωνεί, έτσι για τα μάτια του κόσμου όπως συνηθίζουν οι πολιτικοί θεατρίνοι ; Λέμε, μήπως...




 

 

Την επιστολή υπογράφει ο Ιωάννης, γιός του αείμνηστου Γεωργίου Μαύρου

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς

-τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

-τους 300 της Βουλής των Ελλήνων

-Άπαντες τους λειτουργούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης

-την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

-τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας

-την ΚΕΔΕ

-τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Χώρας


Αξιότιμοι πατέρες και μητέρες του Έθνους,

Είναι κατ’αρχήν αδιανόητο να επιζητείται σήμερα η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων με απλή πλειοψηφία, τόσο επειδή η πλειοψηφία της Βουλής δεν εκφράζει την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, που είναι καταφανώς αντίθετος με τη Συμφωνία, όσο και επειδή τούτο συντελεί στην όξυνση του διχασμού του.

Η ακολουθούμενη διαδικασία κύρωσης με απλή πλειοψηφία, η οποία μάλιστα επιδιώκεται σήμερα με αθέμιτα μέσα που διασύρουν το θεσμό της Βουλής, αντίκειται εμφανώς στο πνεύμα του Συντάγματος το οποίο, επιζητώντας ευρύτερες συναινέσεις, προκειμένου “να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη”, προβλέπει ότι “μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα” και ότι “για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών ( δηλαδή 180 ψήφοι καί όχι 153 πού εφεύρε ο Τσίπρας ) ...

++++++++++++++++++++++

Είναι αλήθεια ότι το γράμμα του Συντάγματος, στο Άρθρο 28 Παρ.3, προνοεί ότι «η Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της”, προσθέτει όμως αμέσως μετά “εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας” .

Τίθεται συνεπώς το ερώτημα κατά πόσον πληρούνται οι αιρέσεις αυτές στην προκειμένη περίπτωση και αυτό είναι ένα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τόσο η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής όσο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αποτελεί σκάνδαλο ότι τα όργανα αυτά δεν έχουν μέχρι σήμερα κληθεί να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος ούτε από την Κυβέρνηση αλλά ούτε από την Αντιπολίτευση εξ όσων γνωρίζω.

Υπό τις συνθήκες αυτές και δεδομένου ότι η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας στην FYROM απαίτησε πολλούς μήνες και με δεδομένη επίσης την αδιαφάνεια ως προς το περιεχόμενο της Συμφωνίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε και με τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και τις ρηματικές διακοινώσεις της γείτονος, είναι εύλογη η απαίτηση της γνωμάτευσης των παραπάνω οργάνων προκειμένου οι βουλευτές που καλούνται να κυρώσουν την Συμφωνία να έχουν επαρκή πληροφόρηση και να αποφασίσουν αβίαστα και «ελεύθερα», καθώς απαιτεί το Σύνταγμα.

Σας καλώ όλους να λάβετε θέση επί του θέματος, το οποίο δεν αποτελεί «ψιλά γράμματα» και «νομικισμό» αλλά στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωσή μας ως πολιτών αυτής της Χώρας σύμφωνα και με το Άρθρο 120 του Συντάγματος.

Με -υπό αίρεση- εκτίμηση

Ιωάννης Γ. Μαύρος

UP